Giv plast nyt liv

Din gamle eddikedunk drømme om nyt liv - giv den en chance ved at sortere dit affald!

AffaldPlus' kommuner kører kampagnen "Giv affaldet nyt liv" i 2014 og 2015 for at rette fokus mod alle de materialer i dagrenovationen, som kan få nyt liv, hvis vi sorterer.


Plast kan få et nyt liv, hvis vi sorterer....

Drømmer du om at blive til noget? Det gør en plastflaske også – selv en gammel eddikedunk! 

Plastemballager som fx vandflasker, isbakker, yoghurt-bøtter mm. kan nemlig blive til nye plastprodukter, hvis du sorterer dit affald. 
 

Fx kan eddikedunken blive til en ny plastskål, der finder vej til dit køkkenbord. Og din gamle plastpose kan få nyt liv som en fleecetrøje.
  

Sådan sorterer du plast
Rengøring og låg
Emballage med faremærker
Hvordan bliver plast genbrugt?
Sådan afleverer du plast i din kommune
Så meget plast genbruger vi i AffaldPlus' kommuner

 

Sådan sorterer du plast


Plastdunke 

Eksempler på plastdunke, bøtter og bakker, der kan genbruges:
 

•    Dunke fra shampoo, creme, sæbe, vaskemiddel og rengøring
•    Flasker fra eddike, saft mm.
•    Bægre fra yoghurt, hytteost, is mm.
•    Grøntsagsbakker fra fx tomater, salat, gulerødder og champignon
 

Plastemballagerne skal være tømte og skyllede for at kunne blive genbrugt. Og de må ikke være mærket med dødningehoved. Desuden skal du huske at tage lågene af. Plasten skal være af følgende typer:

  • 1-PET 
  • 2-HD-PE
  • 5-PP
  • 6-PS

Øvrig hård plast, som fx spande, legetøj, kufferter mm., kan afleveres til Hård plast på genbrugspladsen.


Læs mere om sortering af plastdunke.
 

Rengøring
Plastemballagen skal være tømt og skyllet for evt. rester. Men hvis en dunk eller bøtte kræver mere end en tur under den kolde hane, kan det ikke betale sig at sortere den fra til genbrug – så er det bedre at lægge den i din beholder til restaffald (dagrenovation). 
  

Hvorfor skal låg tages af?
Låg skal tages af dunkene, når du afleverer dem til genbrug. Det skyldes, at vi skal komprimere (presse) dunkene før transport. Dette arbejde besværliggøres, hvis der er låg på dunkene. Desuden sikrer vi, at dunkene er tømte, hvis lågene tages af før aflevering.

Plastfolier
Eksempler på plastfolier, der kan genbruges:
 

•    Bæreposer, fryseposer og andre plastposer
•    Bobleplast 
•    Sække
•    Indpakningsplast fra forsendelser, møbler mm.


Det er folier af typen LDPE (Low Density PolyEthylen, typisk mærket med et 4-tal),  som kan genbruges.

 

Kan du ikke finde en mærkning på folien, må du bruge din sunde fornuft: Føles folien som en almindelig bærepose (dvs. at den ikke ”knitrer”), er det højst sandsynligt LDPE-folie, og så kan den genbruges. Og er du i tvivl, kan du spørge på vores genbrugsvejledere på genbrugspladsen. 


Husk, at folierne ikke må være snavset af fx jord, fedt eller olie, og at de ikke må indeholde kødsaft, madrester etc.


På genbrugspladsen skal du sortere i ”Klar plastfolie” og ”Farvet plastfolie” – der er et sækkestativ til hver slags på pladsen.


Læs mere om sortering af klare plastfolier og farvede plastfolier.
 
 

Plast-emballage med faremærker
Plastemballage mærket med et dødningehoved kan ikke genbruges. Emballage med dødningehoved, sundhedsfare og brandnærende skal afleveres som farligt affald – uanset om emballagen er tom eller ej. På den måde sikrer vi, at gift og andre meget miljøfarlige stoffer ikke kommer ud i naturen.


  


Har du andre dunke med faremærke, fx lokalirriterende, må de gerne afleveres til genbrug, HVIS EMBALLAGEN ER HELT TØMT! Med helt tømt menes, at dunken skal være tømt, skyllet og "dryptør"– fx hvis du har skyllet den sidste sjat vaskemiddel ud af dunken og brugt det i vaskemaskinen.


Er der sjatter eller rester tilbage i din emballage med faremærke, skal den afleveres som farligt affald.


Har du fx emballage med et af de følgende mærker, må de gerne afleveres til genbrug, hvis  emballagen er helt tømt, skyllet og tør:

 

    

 

 
 

Hvordan bliver plast genbrugt?
Når du afleverer din plast til genbrugt, bliver den kørt til en plastfabrik. Her bliver den vasket og granuleret (knust i små stykker). Bagefter smelter man granulatet om til nye produkter. Fx til urtepotter, havemøbler, brillestel og køkkenredskaber. Man kan også lave tøj ud af gammel plast – fx kan man lave nylon- og polyesterprodukter, der bruges i fleecetrøjer og mikrofiber-tekstiler.
 

Når vi genbruger plast, mindsker vi CO2-udledningen og sparer råstoffer. Hver gang vi genbruger 1 kilo plast, sparer vi faktisk ca. 2 liter olie. Og vi bruger kun en tiendedel energi på at lave ny plast ud af genbrugt plast frem for at producere det af råolie.


Sidst, men ikke mindst, er der god økonomi i at genbruge plasten. Hvert år ryger der i AffaldPlus’ område ca. 1400 tons plast ud sammen med dagrenovationen – altså plast, der kunne have været genbrugt. Det koster AffaldPlus’ 6 kommuner over 700.000 kr. at brænde plasten - penge, som kommunerne sparer, når de kan sende plasten til genbrug i stedet for. Det kommer altså dig selv til gavn som skatteborger i kommunen.

 

Sådan afleverer du plastemballage i din kommune
I alle AffaldPlus’ kommuner kan du aflevere plast fra husholdningen på genbrugspladserne. Enkelte steder – i fx boligområder med større samlede bebyggelser – kan der være opsat beholdere til plasten på fællesarealer. Tjek med din kommune/vicevært/grundejerforening, hvordan det forholder sig, der hvor du bor.
 

Læs mere om plast på din kommunes hjemmeside:
Faxe Kommune 
Næstved Kommune 
Ringsted Kommune 
Slagelse Kommune
Sorø Kommune 
Vordingborg Kommune 
  

Så meget plast genbruger vi

 

Klik på billedet for at få vist i større (pdf). 2013-tal. Tallene er opgjort for folier og dunke tilsammen.
 

I gennemsnit afleverer en AffaldPlus-borger ca. 600 gr. plast til genbrug hvert år. Potentialet – altså det, man ville kunne sortere fra til genbrug - er væsentlig højere. Faktisk er potentialet 5,5 kg pr. indbygger. AffaldPlus-kommunerne har en målsætning om at genbruge 50 % af potentialet i 2022 – dvs. ca. 2,7 kg. pr. indbygger. I dag ligger vi på 16 % i gennemsnit i de 6 AffaldPlus-kommuner, så der er et stykke vej endnu!


Indsamlingsprocent pr. kommune (2013-tal):

  • Faxe: 8 % af plasten genbruges
  • Næstved: 9 % af plasten genbruges
  • Ringsted: 15 % af plasten genbruges
  • Slagelse: 15 % af plasten genbruges
  • Sorø: 10 % af plasten genbruges
  • Vordingborg: 10 % af plasten genbruges
Opdateret: 2. maj 2017