Giv metal nyt liv!

Giv metal nyt liv!
Det er helt ok at drømme om at blive til noget – også selvom man er en gammel dåse! Dåser og andet metal kan nemlig få et nyt liv i et nyt produkt, når vi sorterer vores affald.

Metal kan få et nyt liv, hvis vi sorterer....

Konservesdåser, alubakker og andre ting af metal kan bruges igen, hvis du sorterer dit affald, og på den måde kan vi spare på naturens ressourcer.

I snit genbruger AffaldPlus-kommunerne kun 34 % af deres husholdningsaffald. Målet er, at vi om nogle år skal nå op på 50 % Og alle erfaringer viser, at vi bliver bedre til at sortere, hvis det sorterede affald hentes hjemme ved hver husstand. Derfor vil du fremover få  hentet flere forskellige slags affald  - bl.a. metal - hjemme hos dig selv. På den måde kan vi sammen give affaldet nyt liv.
 

Sådan sorterer du metal
 

Metal er fx:
  • Dåser
  • Alubakker
  • Øl- og sodavandsdåser
  • Fyrfadsbakker
  • Redskaber
  • Søm og skruer
  • Spiralrygge
  • Strikkepinde
  • Bestik
Metal skal være fri for rester , synligt rent og må ikke afleveres i pose.
 

Sådan genbruger vi metal
Når du afleverer metal til genbrug, bliver det brugt igen. Det køres til et genanvendelsesanlæg, hvor metal sorteres fra  glas og hård plast, og så kan metallet smeltes om og indgå i produktionen af nyt metalprodukter. Fx stegepander, cykler osv. 

Rent energimæssigt er der store besparelser på at genbruge metal. Fx skærer vi 60 % af energiforbruget - og dermed også CO2-udledningen - når jern og metal laves ud af brugt jern frem for af jernmalm udvundet i miner. Når det gælder aluminium, er energibesparelsen helt oppe på 95 %! Vi sparer faktisk 10 ton CO2 for hvert ton aluminium, der fremstilles ud af kasserede dåser i stedet for at blive fremstillet af nyopgravede råstoffer.
 

Godt for miljøet

I den daglige husholdning genererer vi årligt 8,5 kg småt metal-affald pr. næse. Når vi genbruger metalaffaldet, mindsker vi ikke kun CO2-udledningen. At genbruge mindsker også den forurening, der er forbundet med udvinding af råstoffer. Fremstilling af aluminium ud fra råstoffer i naturen efterlader 37 gange så meget affald, som det aluminium, der kommer ud af anstrengelserne. 
 

Hver gang du afleverer 1 kg aluminium til genbrug, sparer du altså ikke kun kloden for det ene kilo affald, men i virkeligheden for 38 kg i alt. For kobber er det tilsvarende tal svimlende 350 kg og for rustfrit stål 14-18 kg, afhængig af kvaliteten.

 

Læs mere om metal i vores sorteringsvejledning.

Sådan afleverer du metal i din kommune

I kommunernes nye affaldsordninger er det muligt at aflevere metal sammen med glas og hård plast hjemme ved husstanden. Du kan også aflevere metal på genbrugspladserne eller til storskrald, hvis din kommune har en storskraldsordning. Bor du til leje, kan du have andre muligheder. Spørg din vicevært eller udlejer.

Læs mere på din egen kommunes hjemmeside:   FaxeNæstvedRingstedSlagelseSorø, Vordingborg.


Hvor rent skal det være?
Når du afleverer metal-emballager til genbrug, skal de være tomme og fri for synlige madrester. En god huskeregel er, at dåsen skal kunne stå nogle dage, uden at blive ulækker. Dvs. at fx tomatdåsen skal skylles let, og leverpostejbakken skal måske lige have en tur med børsten. Nogle putter deres emballage med i opvaskemaskinen, hvis der er en tom plads, men så rent behøver det ikke at være. Du kan også skylle dine emballager i opvaskevandet, hvis du vasker op i hånden. Husk, at hvis rengøringen af emballagen kræver meget vand og sæbe, er den ikke egnet til genbrug. Læs mere om skylning af affald.

Så meget metal genbruger vi i AffaldPlus-kommunerne
Indtil nu er rigtig mange af vores små metalemballager hvert år endt i skraldespanden. I 2014 svarede smed hver indbygger i AffaldPlus-området 8,1 kg metal direkte i skraldespanden. Det svarer til 2600 ton metal! Det skulle gerne blive bedre nu, hvor det bliver nemt for alle at komme af med deres metalemballager ved husstanden.

 

Opdateret: 28. juni 2019