Giv hård plast nyt liv!

Giv hård plast nyt liv!

Det er helt ok at drømme om at blive til noget – også selvom man er en gammel eddikedunk! Plastflasker og bakker kan nemlig få et nyt liv som et nyt produkt, når vi sorterer vores affald.
Hård plast kan få et nyt liv, hvis vi sorterer....

Hård plastemballager som fx vandflasker, isbakker, yoghurt-bøtter mm. kan nemlig blive til nye plastprodukter, hvis du sorterer dit affald. På den måde kan vi spare på naturens ressourcer.

 

I snit genbruger AffaldPlus-kommunerne kun 34 % af deres husholdningsaffald. Målet er, at vi om nogle år skal nå op på 50 % Og alle erfaringer viser, at vi bliver bedre til at sortere, hvis det sorterede affald hentes hjemme ved hver husstand. Derfor vil du fremover få  hentet flere forskellige slags affald  - bl.a. hård plast - hjemme hos dig selv. På den måde kan vi sammen give affaldet nyt liv.

  
Sådan sorterer du derhjemme

 

Hård plast er  fx:

 

•    Dunke fra shampoo, creme, sæbe, vaskemiddel og rengøring
•    Flasker fra eddike, saft m.m.
•    Bægre fra yoghurt, hytteost, is m.m.
•    Grøntsagsbakker fra fx tomater, salat, gulerødder og champignon
 

Hård plast skal være fri for rester, synligt rent og må ikke afleveres i pose. Der må heller ikke sidde låg på flaskerne.
 

Plast med faremærker
Plastemballage mærket med disse faremærker: dødningehoved, sundhedsfare og brandnærende, skal afleveres som farligt affald – uanset om emballagen er tom eller ej. På den måde sikrer vi, at gift og andre meget miljøfarlige stoffer ikke kommer ud i naturen.


  


Har du emballage med et af de følgende mærker, må de gerne afleveres til genbrug, hvis  emballagen er tømt, skyllet og tør:

 

    


Det er vigtigt, at emballagen er helt tom, skyllet og dryptør. Er der sjatter eller rester tilbage i din emballage med faremærke, skal den afleveres som farligt affald.

 

Sådan afleverer du hård plast i din kommune

I kommunernes nye affaldsordninger er det muligt at aflevere hård plast sammen med metal og glas hjemme ved husstanden. Du kan også aflevere hård plast på genbrugspladserne eller til storskrald, hvis din kommune har en storskraldsordning. Bor du til leje, kan du have andre muligheder. Spørg din vicevært eller udlejer.

Læs mere på din egen kommunes hjemmeside:  
FaxeNæstvedRingstedSlagelseSorø, Vordingborg.

Sådan genbruger vi hård plast

Når du afleverer hård plast til genbrug, bliver det brugt igen. Det køres til et anlæg, hvor plasten sorteres fra metal og glas, og så kan plasten sendes videre til et genanvendelsesanlæg, typisk i udlandet.  Her bliver den vasket og granuleret (knust i små stykker). Bagefter smelter man granulatet om til nye produkter. Fx til urtepotter, havemøbler, brillestel og køkkenredskaber. Man kan også lave tøj ud af gammel plast – fx kan man lave nylon- og polyesterprodukter, der bruges i fleecetrøjer og mikrofiber-tekstiler.
 

Når vi genbruger plast, mindsker vi CO2-udledningen og sparer råstoffer. Hver gang vi genbruger 1 kilo plast, sparer vi faktisk ca. 2 liter olie. Og vi bruger kun en tiendedel energi på at lave ny plast ud af genbrugt plast frem for at producere det af råolie.


Sidst, men ikke mindst, er der god økonomi i at genbruge plasten. Hvert år ryger der i AffaldPlus’ område ca. 1400 tons plast ud sammen med dagrenovationen – altså plast, der kunne have været genbrugt. Det koster AffaldPlus’ 6 kommuner over 700.000 kr. at brænde plasten - penge, som kommunerne sparer, når de kan sende plasten til genbrug i stedet for. Det kommer altså dig selv til gavn som skatteborger i kommunen, hvis du sender din plast til genbrug.


Læs mere om plast i vores sorteringsvejledning.


Hvor rent skal det være?

Når du afleverer plast-emballager til genbrug, skal de være tomme og fri for synlige madrester. En god huskeregel er, at bøtten skal kunne stå nogle dage, uden at blive ulækker. Dvs. at fx bøtten skal skylles let i koldt vand. Du kan også skylle dine emballager i opvaskevandet, hvis du vasker op i hånden. Husk, at hvis rengøringen af emballagen kræver meget vand og sæbe, er den ikke egnet til genbrug. Læs mere om skylning af affald.
 

Opdateret: 1. oktober 2019