Giv glas nyt liv

Dit gamle syltetøjsglas drømmer om nyt liv - giv det en chance ved at sortere dit affald!

AffaldPlus' kommuner kører kampagnen "Giv affaldet nyt liv" i 2014 og 2015 for at rette fokus mod alle de materialer i dagrenovationen, som kan få nyt liv, hvis vi sorterer.
Glas kan få et nyt liv, hvis vi sorterer....
Det er helt ok at drømme om at blive til noget – også selvom man er et gammelt syltetøjsglas! Glas og flasker kan nemlig få et nyt liv som et nyt produkt, når vi sorterer vores affald.

Dit gamle syltetøjsglas kan fx blive til en ny, flot skål - og på den måde sparer vi på naturens ressourcer. Rent energimæssigt er der også store besparelser på at genanvende glas. Fx bliver energiforbruget - og dermed også CO2-udledningen - reduceret med næsten en tredjedel, når glas laves ud af brugt glas frem for af nye råstoffer (sand og soda).

Sådan sorterer du glas
I den daglige husholdning har vi masser af glas, der kan genanvendes. Fx:
•    Flasker
•    Emballageglas som fx konserves og syltetøjsglas
•    Drikkeglas
•    Medicinglas

Glas og flasker afsættes til omsmeltning på et glasværk. Læs mere om glas i vores sorteringsvejledning.

Sådan afleverer du glas i din kommune
I nogle kommune er der husstandsindsamling af glas, og andre steder kan du aflevere det i beholdere/kuber i lokalområdet. Du kan også altid aflevere glas og flasker på genbrugspladsen. 

Her kan du se, hvordan du kan aflevere glas i din kommune:

Faxe Kommune
Næstved Kommune
Ringsted Kommune
Slagelse Kommune
Sorø Kommune
Vordingborg Kommune

Genbrug af glas i AffaldPlus’ kommunerKlik på billedet for at få vist i større (pdf)

I 2014 indsamlede borgerne i AffaldPlus’ kommuner tilsammen 5.830 ton glas. Det svarer til gennemsnitligt 41 kg pr. husstand. Det er næsten det optimale af, hvad man forventer at kunne indsamle ud af de 8.165 ton glas, der formodes at være i affaldsstrømmen i vores område.

Når borgerne i AffaldPlus-området genanvender de mange tons glas, sparer vi miljøet for udledningen af 2.300 ton CO2 (eller 16 kg CO2 pr. husstand).

Der er også rigtig god økonomi i at genanvende glasset. Ved at flytte de 41 kg glas fra dagrenovationen til genanvendelse har vi i 2014 sparet 2,7 mio. kr. i udgifter til affaldsforbrænding (eller 19 kr. pr. husstand). Det er da en pæn sjat!

Det regnestykke kan blive endnu bedre fra 2015, hvor kommunerne er begyndt at få penge for at sende glasset til genanvendelse: Hvor det før kostede 70 kr. pr. ton at sende glasset til genanvendelse, får kommunerne nu 51 kr. pr. ton. HVIS tal og mængder holder sig på det nuværende niveau, vil besparelsen ved at genbruge frem for at forbrænde derfor stige til 25 kr. pr. husstand pr. år. Eller regnet på en anden måde: Vi sparer 61 øre pr. kg glas, der samles ind!

Indsamlingsprocent pr. kommune i 2014:
  • Faxe: 84 % af glasset genanvendes
  • Næstved: 80 % af glasset genanvendes
  • Ringsted: 77 % af glasset genanvendes
  • Slagelse: 62 % af glasset genanvendes
  • Sorø: 76 % af glasset genanvendes
  • Vordingborg: 59 % af glasset genanvendes
Opdateret: 4. maj 2018