Giv glas nyt liv!

Giv glas nyt liv!
Det er helt ok at drømme om at blive til noget – også selvom man er et gammelt syltetøjsglas! Glas og flasker kan nemlig få et nyt liv som et nyt produkt, når vi sorterer vores affald.   
 
Glas kan få nyt liv, hvis vi sorterer.

Syltetøjsglasset og  vinflasken kan bruges igen, hvis du sorterer dit affald, og på den måde kan vi spare på naturens ressourcer.
 

I snit genbruger AffaldPlus-kommunerne kun 34 % af deres husholdningsaffald. Målet er, at vi om nogle år skal nå op på 50 % Og alle erfaringer viser, at vi bliver bedre til at sortere, hvis det sorterede affald hentes hjemme ved hver husstand. Derfor vil du fremover få  hentet flere forskellige slags affald  - bl.a. glas - hjemme hos dig selv. På den måde kan vi sammen give affaldet nyt liv.

Sådan sorterer du glas
 
Glas er fx:
  • Glasflasker
  • Syltetøjsglas
  • Konservesglas
  • Drikkeglas
Glas skal være fri for rester , synligt rent og må ikke afleveres i pose.
 

Sådan afleverer du glas i din kommune

I kommunernes nye affaldsordninger er det muligt at aflevere glas sammen med metal og hård plast hjemme ved husstanden. Du kan også aflevere glas på genbrugspladserne eller til storskrald, hvis din kommune har en storskraldsordning. Bor du til leje, kan du have andre muligheder. Spørg din vicevært eller udlejer.

Læs mere på din egen kommunes hjemmeside:
 FaxeNæstvedRingstedSlagelseSorø, Vordingborg.
 

Sådan genbruger vi glas
Når du afleverer glas til genbrug, bliver det brugt igen. Det køres til et genanvendelsanlæg, hvor flasker og glas sorteres fra metal og hård plast, og så kan glasset smeltes om og indgå i produktionen af nyt glas, fx ølflasker, vinflasker og emballageglas. 

Dette sparer os for at skulle udvinde nye materialer til at fremstille nyt glas. Samtidig er det rent energimæssigt også store besparelser på at genbruge glas. Fx bliver energiforbruget - og dermed også CO2-udledningen - reduceret med næsten en tredjedel, når glas laves ud af brugt glas frem for af nye råstoffer (sand og soda).

Læs mere om glas i vores sorteringsvejledning.

Hvor rent skal det være?

Når du afleverer glas-emballager til genbrug, skal de være tomme og fri for synlige madrester. En god huskeregel er, at glasset  skal kunne stå nogle dage, uden at blive ulækkert. Dvs. at fx syltetøjsglasset skal skylles let i koldt vand. Nogle putter deres emballage med i opvaskemaskinen, hvis der er en tom plads, men så rent behøver det ikke at være. Du kan også skylle dine emballager i opvaskevandet, hvis du vasker op i hånden. Husk, at hvis rengøringen af emballagen kræver (meget) vand og sæbe, er den ikke egnet til genbrug. Læs mere om skylning af affald.

 

Så meget glas genbruger vi i AffaldPlus’ kommuner
Klik på billedet for at få vist i større (pdf)

I 2014 indsamlede borgerne i AffaldPlus’ kommuner tilsammen 5.830 ton glas. Det svarer til gennemsnitligt 41 kg pr. husstand. 

Når borgerne i AffaldPlus-området genbruger de mange tons glas, sparer vi miljøet for udledningen af 2.300 ton CO2 (eller 16 kg CO2 pr. husstand). Der er også rigtig god økonomi i at genbruge glasset. Ved at flytte de 41 kg glas fra dagrenovationen til genbrug sparede vi i 2014 2,7 mio. kr. i udgifter til affaldsforbrænding (eller 19 kr. pr. husstand). Det er da en pæn sjat!

Indsamlingsprocent pr. kommune i 2014:
  • Faxe: 84 % af glasset genbruges
  • Næstved: 80 % af glasset genbruges
  • Ringsted: 77 % af glasset genbruges
  • Slagelse: 62 % af glasset genbruges
  • Sorø: 76 % af glasset genbruges
  • Vordingborg: 59 % af glasset genbruges
Opdateret: 28. juni 2019