Giv batterier nyt liv!

Giv batterier nyt liv
Det er helt ok at drømme om at blive til noget – også selvom man er et brugt batteri! Råstofferne fra batterier kan nemlig få et nyt liv som et nyt produkt, når vi sorterer vores affald.  
Batterier kan få nyt liv, hvis du sorterer dit affald.
Brugte batterier drømmer også om at blive til noget stort - måske endda til en ny gryde!

Når du afleverer brugte batterier til genbrug, er du med til at give råstofferne nyt liv. Og så undgår vi samtidig, at de skadelige stoffer ender i naturen.

I snit indsamler vi i AffaldPlus-kommunerne godt halvdelen af alle de batterier, vi bruger. Men mon ikke vi kan gøre det bedre?
 

Sådan sorterer du derhjemme
 

Batterier er fx:
  • AA, AAA, C, D og E-batterier
  • Knapcellebatterier
  • Nikkel-cadmiumbatterier
  • Lithiumbatterier
  • Brunstensbatterier
Afleveres i en klar pose på låget af affaldsbeholderen.

 Sådan afleverer du batterier i din kommune
I alle AffaldPlus' kommuner kan du aflevere brugte batterier i en pose på låget af din affaldsbeholder. På din kommunes hjemmeside kan du se, hvilken beholder du skal lægge posen på.
Læs mere her: 
FaxeNæstvedRingstedSlagelseSorøVordingborg.
 

Sådan bliver batterier genbrugt
Når du afleverer batterier til genbrug, bliver de kørt til et centralt opsamlingssted. Her bliver de pakket i tønder og sendt videre til fabrikker i udlandet, der udnytter råstoffer som jern, mangan og tungmetaller.

I Danmark er det Elretur, der står for at sortere  batterierne efter deres kemiske sammensætning og sende dem til forskellige specialanlæg andre steder i Europa, fx Sverige, Tyskland og Frankrig. Der findes ikke behandlingsanlæg for batterier i Danmark. 

Læs mere om batterier i vores sorteringsvejledning eller på www.farvel-batteri.dk


Hvordan går det med indsamlingen i AffaldPlus-kommunerne?

Målet for indsamlingen af batterier er på landsplan at nå op på 55 % af de markedsførte mængder i 2018. Dvs. at vi skal genbruge mindst halvdelen af de batterier, der bliver produceret. Det svarer til ca. 334 gr. batterier pr. indbygger.

I AffaldPlus-kommunerne indsamlede vi i snit 299 g batterier pr. indbygger i 2016. Det er ikke så langt fra målet. Men... mon ikke vi kunne gøre det endnu bedre? Hvad med at indsamle næsten alt, hvad vi bruger?

Derfor - husk endelig at 'bruge låget', når du afleverer batterier!
Klik på billedet for større graf 
Opdateret: 28. juni 2019